In zitting van 6 mei jl. nam het college van burgemeester en schepenen van  Heist-op-den-Berg akte van de reactie van de Vlaamse overheid op het subsidiedossier dat de gemeente eerder had ingediend in het kader van de bouw van haar nieuwe zwembad en naar aanleiding van de projectoproep van die Vlaamse Overheid in verband met de subsidiëring van bovenlokale sportinfrastructuur.

De Vlaamse Overheid geeft in haar reactie te kennen het nieuwe zwembad als bovenlokale sportinfrastructuur niet financieel te ondersteunen omdat het dossier slechts 62% behaalt in plaats van de minimale score van 65% en geeft daarvoor vervolgens een aantal argumenten.

Voor het Heistse schepencollege staat het bovenlokale karakter van haar nieuwe zwembad als een paal boven water, onder andere omdat nagenoeg alle scholen van de regio reeds te kennen hebben gegeven van het nieuwe Heistse zwemwater gebruik te zullen maken,  en zijn er voldoende overtuigende tegenargumenten om de houding van de Vlaamse Overheid aan te vechten. Het college heeft daarom besloten om de beslissing van de minister juridisch aan te vechten. Volgens het college geeft de minister door de quotering van 62% - nét geen 65% dus - zélf aan, dat het een discussieerbaar geval betreft.

Het college betreurt bovendien dat oppositiepartij N-VA al op 7 mei uitpakte met persartikels ‘dat het Heistse dossier werd geweigerd omdat het niet goed was onderbouwd’ en zonder melding te maken van de beslissing van het Heistse schepencollege om deze weigering juridisch aan te vechten. “Kónden zij ook niet weten op 7 mei”, aldus burgemeester Vleugels, die stelt dat hij pas op 9 mei de schepencollegebeslissing van 6 mei heeft goedgekeurd voor publicatie. N-VA baseerde zich op een persbericht van minister Muyters, dat al de wereld werd ingestuurd op dezelfde dag dat hij zijn beslissing naar de gemeente verzond en dus vooraleer het college kon reageren. Op die manier werd een voorbarige perscampagne gelanceerd die een stuntelige aanpak van het Heistse schepencollege moest suggereren. “Hoogst onfatsoenlijk”, aldus Vleugels, die zijn vragen heeft bij de wijze waarop de principes van behoorlijk bestuur moeten sneuvelen voor electorale driften. Volgens de burgemeester is het niet de eerste keer dat dit gebeurt, en hij verwijst daarbij naar een document in verband met provinciale subsidies voor het cultuurcentrum, dat eerder in deze legislatuur al vanaf de N-VA-oppositiebanken op de gemeenteraad werd geciteerd nog vóór het op de gemeente was toegekomen. Uit respect voor de overleden Jean-Luc Dehaene en het zelfopgelegde politieke stilzwijgen van CD&V gedurende de afgelopen dagen van deze electoraal geladen periode wenste de burgemeester niet eerder te reageren.